Monday, May 30, 2011

Εξαιρετικό άρθρο-συνέντευξη στην εφημερίδα Metropolis!


Με εργοδότη τους το ίντερνετ, δύο παιδιά από την Αθήνα καταθέτουν τη δική τους πρόταση πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μπες στο Coinmad, πες πόσα χρήματα έχεις και αυτοί θα σου πουν τι να τα κάνεις.

Στην αρχή δημιουργήθηκε το αμερικανικό Groupon. Η ιδέα έπιασε, απέφερε δισεκατομμύρια και ως συνήθως δεκάδες κλώνοι του εμφανίστηκαν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που είδαν τη «δουλειά» ανάποδα και θέλησαν να κάνουν κάτι πιο πρωτότυπο, εντελώς δικό τους.

Δύο νέα παιδιά, ο Κώστας Οργανόπουλος και ο Μάνος Κουφάκης, λίγο πριν κλείσουν τα 30 τους...
δημιούργησαν το Coinmad.com, την πρώτη σελίδα ανάποδων δημοπρασιών. Στο site τους, ο αγοραστής δηλώνει πόσα χρήματα έχει να ξοδέψει και το σύστημα είναι αυτό που του προτείνει προϊόντα. Αν θέλει, μπορεί να ορίσει κριτήρια, όπως για παράδειγμα μία συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών. «Η καινοτομία όμως είναι όταν δεν θέτεις καμία παράμετρο. Οταν πεις: ‘Βάζω 50 ευρώ και θέλω να δω τι μπορώ να κάνω με αυτά τα χρήματα’. Η δύναμη της σελίδας βρίσκεται στο τυχαίο, όταν πρέπει να αγοράσεις ένα δώρο λόγου χάρη και δεν ξέρεις τι», εξηγεί ο Κώστας. Επιπλέον, έχεις τη δυνατότητα να αφήσεις τα χρήματά σου στο σύστημα και να μην τα ξοδέψεις αμέσως. Ετσι, κάποιος που έχει ανάγκη από μετρητά μπαίνει στο site, βλέπει πόσα προσφέρεις και πουλάει φθηνότερα από ό,τι αρχικά σκεφτόταν. Σαν να δημοπρατείς τα χρήματά σου δηλαδή.


Μεγαλωμένοι με το ίντερνετ, εμπνεύστηκαν την ιδέα για τη σελίδα τους όταν διάβασαν για κάποιο φοιτητή στην Αμερική ο οποίος ξεκίνησε με ένα συνδετήρα και μέσα από μία σειρά ανταλλαγών κατάφερε να αποκτήσει ένα σπίτι. «Το τρελό στο ίντερνετ πουλάει. Σκεφτήκαμε λοιπόν να προσπαθήσουμε κάτι ανάλογο», εξομολογείται ο Μάνος. Για να τα καταφέρουν άλλαξαν ό,τι τους ενοχλούσε στο μεγάλα site του εξωτερικού, όπως το eBay και το Amazon. Εκαναν εντελώς δωρεάν τη δημιουργία καταστήματος στη σελίδα τους και δεν κρατούν προμήθεια στις αγοραπωλησίες. «Σημασία έχει να μην κοιτάς το κέρδος στην αρχή και να έχεις πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό που κάνεις. Γι’ αυτό και θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες του coinmad.com δωρεάν για όσο πιο πολύ καιρό μπορέσουμε, εάν είναι δυνατόν και για πάντα».

Τα προς το ζην, εξάλλου, τα βγάζουν από τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες. Το ίντερνετ τους έχει βοηθήσει να μην επηρεαστούν από τη δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούν πώς αλλάζει τον περίγυρό τους. «Το όνειρο του δημοσίου έχει πεθάνει. Πλέον υπάρχει το όνειρο του ίντερνετ και όλο και περισσότεροι θέλουν να το πραγματοποιήσουν. Το βλέπουμε στις παρέες μας ότι πλέον κανείς δεν σκέφτεται πώς θα μπει στο δημόσιο, αλλά πώς θα ανακαλύψει μια πρωτότυπη ιδέα στο διαδίκτυο που θα του φέρει πολλά λεφτά». Θεωρούν, ωστόσο, πως αρκετοί δεν προχωρούν όχι γιατί βαριούνται, αλλά γιατί συναντούν διάφορους σκοπέλους στην πορεία. Οι ίδιοι χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους, ύστερα από πολλή δουλειά, κυνήγι και υπομονή. Και όλα αυτά μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει τους νέους επιχειρηματίες ως «μελλοντικούς αποτυχημένους».

Έπειτα από όλα αυτά καταλήγουν στο εξής: «Δυστυχώς δεν είμαστε Αμερική όπου οι startup επιχειρήσεις βρίσκουν χρηματοδότηση πριν καν ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Αν όμως δεν λυγίσεις στις πρώτες δυσκολίες και πιστέψεις σε αυτό που θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρεις». Ετσι γίνεται το shopping από την ανάποδη και μας αρέσει.


Πηγή :
http://www.metropolisnews.gr/?p=4900

Παρουσίαση/Συνέντευξη : Ανδρέας Γιαννόπουλος

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More